Dag 1
08:00 Starter voeden
13:00 Ingrediënten mengen
13:45 Eerste ronde stretch & folds
14:30 Tweede ronde stretch & folds
15:15 Derde ronde stretch & folds
16:00 Vierde ronde stretch & folds
Deeg 4-6 uur laten rijzen
21:00 Deeg vormen
Deeg in de koelkast zetten
Dag 2
08:00 Brood afbakken
Dag 1
22:00 Starter voeden en op een koele plek zetten.
Als het te warm is kun je hem ook om 19:00 voeden, en om 22:00 in de koelkast zetten als hij zijn piek heeft bereikt. Gebruik hem de volgende ochtend direct uit de koelkast.
Dag 2
08:00 Ingrediënten mengen
08:45 Eerste ronde stretch & folds
09:30 Tweede ronde stretch & folds
10:15 Derde ronde stretch & folds
11:00 Vierde ronde stretch & folds
Deeg 4-6 uur laten rijzen
16:00 Deeg vormen
Deeg in de koelkast zetten
Dag 3
08:00 Brood afbakken
De temperatuur heeft invloed op hoe snel het deeg rijst. Hoe warmer het is, hoe sneller het rijst en fermenteert. Dit kun je doen om het proces te versnellen:
– Gebruik lauwwarm water in je deeg
– Zet het deeg op een warme plek in huis of in de oven met alleen het lampje aan.
Als je 5 dagen in de week werkt kan het uitdagend zijn om zuurdesembrood bakken in je weekschema te laten passen. Als je toch graag elke dag vers brood wilt, kun je 1 of 2 keer in de week op een vrije dag veel deeg in 1 keer maken.
Dit doe je door de ingrediënten in het recept te vermenigvuldigen en in 1 grote kom te mengen. Doe daarna de stretch & folds, volgens het recept. Na de bulkrijs, voordat je het deeg gaat vormen, verdeel je het deeg in stukken en zet je het in de koelkast.
Nu kun je elke dag 1 deeg uit de koelkast afbakken. En heb je een heerlijk vers brood zonder dat het je veel tijd kost!