De makkelijkste en goedkoopste optie is een beetje starter overnemen van iemand die je kent. Sommige bakkers verkopen ook zuurdesemstarters. Tip: Kijk eens op Marktplaats. Soms staan ze daar voor weinig te koop of zelfs gratis af te halen.
Om je deeg mee af te dekken tijdens het rijzen.
Als je het brood in een pan in de oven bakt, krijg je het mooiste resultaat. De pan houdt de warmte goed vast, waardoor je een krokant brood krijgt dat zijn ronde vorm behoudt en goed rijst. Gebruik een zware braadpan of gietijzeren pan die verhit mag worden tot 250°C
Een kom met daarin een theedoek waarin het deeg in de koelkast verder kan rijzen. Dit zorgt ervoor dat het deeg zijn vorm behoudt.
Om het brooddeeg in te kunnen snijden
Overige benodigdheden: mengkom, weegschaal, bakpapier
Je kunt de kom met het deeg erin prima afdekken met vershoudfolie of een vochtige theedoek. Een komhoes is echter nog handiger, duurzamer en ziet er ook leuk uit!
Een kom met een theedoek erin kan goed als rijsmandje dienen, maar het gebruik van een rijsmandje zorgt ervoor dat het deeg beter zijn vorm behoudt. Het is niet alleen handig, maar geeft ook mooie ringen in het brood, vooral als je het zonder linnen doek gebruikt (vergeet niet om het met bloem te bestrooien).
Deze kun je gebruiken om het deeg in meerdere stukken te verdelen en is ook makkelijk te geschikt om bijvoorbeeld restjes deeg van je handen te schrapen.
Dit mesje is extra scherp waardoor je zonder veel moeite nog preciezer kunt snijden. Zo krijg je de mooiste creaties op je brood.