Tijdschema voor het maken van zuurdesembrood

Voordat er een zuurdesembrood op tafel staat gaat er een proces van gemiddeld 1,5 dag aan vooraf. Dit klinkt alsof het je heel veel tijd kost, maar je zult zien dat het deeg zelf uiteindelijk het meeste werk verricht. Wanneer je de smaak te pakken hebt, zul je elke stap in slechts een aantal minuten kunnen doen.

Toch vraagt het in het begin wel even wat planning. Want als ik morgenmiddag een vers brood wil serveren, wanneer begin ik dan?

We geven je twee voorbeelden van tijdschema’s.

Voorbeeld 1

 

Dag 1

08:00 Starter voeden

13:00 Ingrediënten mengen

13:45 Eerste ronde stretch & folds

14:30 Tweede ronde stretch & folds

15:15 Derde ronde stretch & folds

16:00 Vierde ronde stretch & folds
Deeg 4-6 uur laten rijzen

21:00 Deeg vormen
Deeg in de koelkast zetten

Dag 2
08:00 Brood afbakken

Voorbeeld 2

 

Dag 1

22:00 Starter voeden en op een koele plek zetten.

Als het te warm is kun je hem ook om 19:00 voeden, en om 22:00 in de koelkast zetten als hij zijn piek heeft bereikt. Gebruik hem de volgende ochtend direct uit de koelkast.

Dag 2
08:00 Ingrediënten mengen

08:45 Eerste ronde stretch & folds

09:30 Tweede ronde stretch & folds

10:15 Derde ronde stretch & folds

11:00 Vierde ronde stretch & folds
Deeg 4-6 uur laten rijzen

16:00 Deeg vormen
Deeg in de koelkast zetten

Dag 3
08:00 Brood afbakken

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het deeg sneller laten rijzen?

De temperatuur heeft invloed op hoe snel het deeg rijst. Hoe warmer het is, hoe sneller het rijst en fermenteert. Dit kun je doen om het proces te versnellen:
– Gebruik lauwwarm water in je deeg
– Zet het deeg op een warme plek in huis of in de oven met alleen het lampje aan.

Als je 5 dagen in de week werkt kan het uitdagend zijn om zuurdesembrood bakken in je weekschema te laten passen. Als je toch graag elke dag vers brood wilt, kun je 1 of 2 keer in de week op een vrije dag veel deeg in 1 keer maken.
Dit doe je door de ingrediënten in het recept te vermenigvuldigen en in 1 grote kom te mengen. Doe daarna de stretch & folds, volgens het recept. Na de bulkrijs, voordat je het deeg gaat vormen, verdeel je het deeg in stukken en zet je het in de koelkast.
Nu kun je elke dag 1 deeg uit de koelkast afbakken. En heb je een heerlijk vers brood zonder dat het je veel tijd kost!

TIP!
Als je tussendoor langere tijd weg moet kun je het deeg in de koelkast zetten. Zo pauzeer je het rijsproces. Zodra je weer thuis bent haal je het deeg er weer uit en ga je verder waar je gebleven bent.

info@zuurdesemzusjes.nl